Datingsites

Dating Voor Weduwen en Weduwnaars

Opnieuw beginnen daten na het overlijden van je echtgenoot(e) kan een moeilijke opdracht zijn. Het kan schuldgevoelens met zich meebrengen of zelfs aanvoelen als verraad door iemand nieuws te willen ontmoeten. Er komen nog veel andere emoties naar boven, zoals gevoelens van verwarring en medelijden van vrienden en familie die zowel jou als je echtgenoot(e) goed kenden.

Vind je partner – Gratis aanmelden bij Be2 >>>

Als je je partner verloren hebt en erover nadenkt om terug te daten, kan je hier 10 tips lezen om je voor te bereiden.

 1. Jij alleen beslist wanneer het tijd is om terug te daten

Er bestaat geen regel die een tijdstip aangeeft vanaf wanneer het tijd is om verder te gaan met je leven en een nieuwe persoon toe te laten in je leven. Het rouwproces is niet universeel te bepalen, iedereen beloopt dit pad op z’n eigen tempo. Sommige hebben jaren tijd nodig om het verlies te verwerken, waar anderen slechts maanden nodig hebben. Er zijn ook nog mensen waarvoor het verlies te zwaar is en zij op een moment in hun leven gekomen zijn om de rest van hun tijd op deze wereld alleen verder te zetten. Welke keuze je ook maakt, laat niemand anders je vertellen wat je moet doen. Het is niet aan derden om te bepalen of je te snel gaat of net te lang wacht, wees er wel absoluut van overtuigd dat je je comfortabel genoeg voelt om iemand nieuws te leren kennen. Ga stap voor stap.

Lees ook ‘Is online dating het proberen waard

Bezoek forums en lees ervaringen van andere weduwen en weduwnaars, deze verhalen kunnen je op weg helpen. Je zal er verhalen vinden pro-dating en anti-dating, het is dan uiteindelijk terug aan jou om te bepalen of je er klaar voor bent.

 1. Begin enkel en alleen te daten met de juiste beweegredenen

Als je nieuwsgierig bent over de datingwereld van vandaag, sta dan even stil wat je motivatie is. Het is helemaal niet verkeerd om iemand nieuws te willen leren kennen omdat je je eenzaam voelt en graag gezelschap hebt. Alleenstaande mensen die geen dierbare verloren hebben zijn ook actief op online datingsites voor die exact dezelfde reden. Als je denkt dat dating de leegte van je overleden partner zal opvullen, dan ben je verkeerd aan het redeneren. De pijn zal er niet op verzachten als je iemand nieuws hebt leren kennen. Dating geeft je wel de mogelijkheid om je ziel en je hart open te stellen voor een nieuwe persoon die je gelukkig kan maken voor de rest van je dagen. Het geeft je de kans om terug de ervaring mee te maken van verliefd worden.

Lees onze reviews van onze top 3 beste Belgische datingsites en geef misschien 1 site een kans:

  1. Relatieplanet 
  2. Parship
  3. Elitedating

Ben je al overtuigd? Dan kan je je hier proberen  op relatieplanet onze NR.1 waar weduwen en weduwnaars welkom zijn.

 1. Je schuldig voelen is volkomen normaal

Jullie eerste date zal aanvoelen alsof je je overleden partner aan het bedriegen bent. Gevoelens van verraad en schuld zullen automatisch boven water komen. Laten we je opnieuw proberen duidelijk te maken dat je je nergens voor hoeft te schamen, ook niet moest je iemand tegenkomen dat je kent. Deze gevoelens kunnen blijven opkomen ookal heb je al een aantal dates achter de rug, zullen geleidelijk aan minder intens worden. Eens die gevoelens verdwenen zijn, zal je ten volle kunnen genieten van je gezelschap.

Schuldgevoelens zullen vervagen over tijd, zeker wanneer je die ene persoon terug vindt waarmee het bijzonder goed klikt. Wanneer de schuldgevoelens je blijven achtervolgen, is het je geest die je vertelt dat je er nog niet klaar voor bent. Las in pauze in je datingperiode en geef het een nieuwe kans op een later tijdstip.

 1. Praat over je overleden partner, maar ga hier niet te ver in.

Tenzij jullie reeds goede vrienden of kennissen waren op voorhand, zal je date natuurlijk nieuwsgierig zijn naar je verleden en je vorig huwelijk. Je vorig huwelijk maakt een groot deel uit van je leven die je niet zomaar kan vergeten of uit je geheugen wissen, je date is zich daar absoluut van bewust. Beantwoord zijn of haar vragen over je verleden, maar praat niet voortdurend over hoe gelukkig jullie waren. Je date leeft nog en kan je mogelijks nog jaren gelukkig maken. Het verleden blijven oprakelen geeft de indruk dat je nog niet klaar bent om het leven te hernemen en vooruit te gaan. Geef hem of haar de indruk dat je wel klaar bent om iemand nieuws in je leven toe te laten.

 1. Aanschouw je date niet als een therapiesessie

Zou jij graag op stap zijn met iemand die voortdurend over zijn of haar problemen praat? Het is niet de bedoeling om je aan te melden op een datingsite, met het doel om jouw zorgen en frustraties te delen en de last met 2 schouders te dragen. Het moet net de mogelijkheid zijn om van jouw resterende tijd op deze aarde te genieten met iemand die je graag ziet. Betrap je jezelf erop dat je enkel maar begint te daten om de pijn van het verlies van je partner te verzachten, te verwerken hoe zeer je hem of haar mist, zoek dan is het hoogtijd om professionele hulp te zoeken. 50€ Per uur spenderen aan professionele hulp, zal veel meer resultaat opleveren dan diezelfde 50€ te spenderen op restaurant met je date. Je date zal zich dan ook veel beter amuseren wanneer de volledige avond niet in de schaduw staat van jouw persoonlijke situatie.

 1. Geen probleem als je beginnersfouten maakt

Het is volkomen normaal als je veel stress hebt bij je eerste dates, het is dan ook hoogstwaarschijnlijk een aantal jaren geleden vooraleer je op stap ging met een vreemde persoon. Je zal waarschijnlijk doorheen de avond verschillende etiquette vergeten zijn, zoals een man de portier van een deur opent…

Maak je hier geen zorgen in, je dates zullen hier alle begrip voor hebben. Het is wel de bedoelingen dat je zoals bij alles, leert uit je fouten. Je zal versteld staan van jezelf hoe snel je terug gewoon raakt aan het single leven en hoe je je hierin moet gedragen.

 1. Bescherm je date

Je zal merken dat sommigen familieleden en vrienden je nieuwe partner niet met dezelfde open armen verwelkomen als je vorige partner. Dit kunnen ze op verscheidene manieren duidelijk maken, ze laten hem of haar links liggen bij familie activiteiten, verzorgen enkel de hoognodige interactie, je overleden echtgenoot(e) telkens in het gesprek verwerken. Verwittig je familie en vrienden onder 4 ogen dat je dit soort gedrag niet kan aanvaarden. Als je je overleden echtgenoot(e) zou beschermen in deze situatie is het aangewezen om dezelfde hoffelijkheid te tonen tegenover je date, zeker als je date mogelijks je nieuwe levenspartner wordt. Als je schrik hebt om je date hierin te steunen en te verdedigen, dan horen jullie niet samen en heeft hij of zij het recht om gewoon op te staan en te vertrekken.

 1. Niet iedereen zal jou situatie begrijpen

Er zal altijd wel iemand zijn die zich niet in jouw schoenen kan plaatsen, die niet zal begrijpen hoe je je vorige partner kan vervangen door opnieuw te daten. Zij zullen je in het begin adviseren om te blijven rouwen en je leven niet overhoop te gooien door op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Ze willen je doen geloven dat ware liefde maar 1 keer in een leven kan voorkomen. Hun advies mag je rechtstreeks in de vuilbak gooien, wat telt is dat jij er voor kiest om wel terug te daten. Je hoeft je tegenover niemand te verantwoorden, zelfs niet tegenover je kinderen.

 1. Laat alles zijn gang gaan

Het verlies van je echtgenoot(e) gaat hand in hand met het verlies van intiem fysiek contact. Na verloop van tijd ontwikkeld iedereen een gemis aan een knuffel, een kus, een warm lichaam naast je in bed… Deze eenzaamheid is voor velen de beweegreden om terug te daten en zich in te schrijven op een online datingsite. Het is niet nodig om depressief te worden van deze eenzaamheid, gun jezelf een tweede kans op geluk door actief op zoek te gaan naar de nieuwe liefde.

Wanneer we jaren in een relatie leven en deze abrupt tot een einde komt, is het mogelijk dat we onszelf gaan rushen in een nieuwe relatie. Online dating zorgt er dan ook voor dat de drempel heel laag is om contact te maken met nieuwe mensen. Uiteindelijk zou je je misschien nogmaals laten kwetsen wanneer je date begint te merken dat jullie nieuwe relatie veel te snel gaat.

Het is niet altijd gemakkelijk, maar als jullie dates goed en leuk verlopen is er geen reden om alles in een versneld tempo te beleven. We moeten onszelf soms letterlijk tegenhouden om niet onmiddellijk stapelverliefd te worden op iemand omdat we terug een hechte relatie met iemand willen opbouwen. We willen iemand horen zeggen ‘ ik zie je graag’, iemand die om ons geeft, die ons knuffelt in bed. Toch kan het jullie redding zijn om alles zijn gang te laten gaan, wees 100% zeker dat jullie beiden elkaar graag zien om de juiste redenen.

 1. Laat je date voelen alsof hij of zij het centrum van het heelal is

Dit is een basisregel in de datingwereld en toch wordt dit vaak vergeten door weduwen en weduwnaars. Net omdat we al iemand in ons leven speciaal lieten voelen voor een lange periode, mogen we dit niet vergeten bij de nieuwe liefde van ons leven. Behandel je date alsof hij of zij het belangrijkste is die je op dit moment hebt in je leven, je houvast om verder van het leven te genieten. Ook al hebben jullie maar 1 date gehad, is dit van groot belang als je mogelijks wil dat er een tweede plaats vindt.

Dating kan voor gênante situaties zorgen, probeer er in de eerste plaats toch van te genieten. Er is geen enkele reden waarom weduwen en weduwnaars niet mogen genieten van een avondje stappen in leuk gezelschap. We zijn op deels op deze wereld om te genieten van het leven.

About the author

michelle

Leave a Comment