Je huwelijk is uitgeblust, de tijd is aangekomen om dit verdriet te verwerken. Eén van de ergste aspecten van een scheiding is dat je nadien terug het paard op moet en je als single op de datingmarkt moet begeven. Je maakt niet langer deel uit van een “WE” met emotionele banden. De scheiding kan ook als bevrijdend ervaren worden. In de ideale wereld begint het pas te kriebelen om een nieuwe partner te leren kennen nadat je er klaar voor bent om jezelf terug open te stellen. In de werkelijkheid loopt het soms volledig anders uit: je bent bang om alleen te zijn en je hebt verdriet die je met iemand wil delen.
Er zijn 3 belangrijke stappen die je moet doorlopen vooraleer je je succesvol kan engageren voor een nieuwe relatie.
-
Сontenu
Het rouwproces
Een emotionele band hebben met iemand gaat hand in hand met potentieel verdriet. Dat is een wonde die tijd nodigt heeft van te genezen. Om deze stap te doorlopen moet je je gevoelens eerlijk onder ogen durven te komen.
Verdriet bevat nog vele andere ruwe emoties zoals woede, opluchting, medeleven en spijt. Ze kunnen zelfs tegenstrijdig zijn zoals haat en liefde. Verdriet kan je ziel zo ernstig raken dat je je verplicht voelt om veel te vlug aan een nieuwe relatie te denken. Ga je het verdriet ontvluchten, dan vertraag je alleen maar het genezingsproces. Het is onmogelijk om gelijktijdig de ene relatie los te laten en je te binden aan een nieuwe partner.
Het spreekwoord ” tijd heelt alle wonden” is hier zeker van toepassing. Verdriet verwerken is geen passieve ervaring. Je moet de keuze willen maken om succesvol te herstellen van deze relatiebreuk. Het verleden kan je niet meer veranderen, gedane zaken nemen geen ommekeer. Na regen komt zonneschijn.
-
Herontdek jezelf: hoe en wie ben ik zonder mijn levenspartner
Neem jezelf onder de loep, neem verantwoordelijkheid op van jouw deel in de scheiding en gebruik het verdriet van de relatiebreuk als brandstof om jezelf terug te vinden. Wees volledig eerlijk en stel jezelf de volgende vragen:
- Was ik de partner voor mijn man of vrouw die ik wilde zijn?
- Koos ik telkens de gemakkelijke weg door te vertrouwen op mijn partner terwijl ik mezelf moest helpen?
- Leg ik alle schuld in het kamp van mijn partner, tref ik geen schuld aan deze situatie, wie of wat kon er veranderen om een beter huwelijk te ontwikkelen?
- Moest ik altijd gelijk krijgen?
- Had ik genoeg aandacht voor de noden van mijn partner of kon ik veelal egoïstisch zijn?
Door je tekorten en pluspunten te herkennen, zal je in staat zijn om je persoonlijke houding te laten evolueren in een rotsvaste ruggengraat van onafhankelijkheid.
-
Ontwikkel een nieuwe denkwijze
Het vergt de inzet van 3 om een gezonde en blijvende relatie staande te houden, jij, mezelf en wij. Deze 3 moeten op dezelfde golflengte zitten voor een kans op slagen.
- De kracht van wij vloeit voor uit de inzet van jou en mij.
- Bepaal sterk afgebakende grenzen samen met je partner.
- Groei samen als een koppel en trek je niet terug in je eigen wereld.
- Leer hoe je zowel verbonden als gescheiden elkaar kan helpen.
- Onthou dat jullie spelen voor hetzelfde team.
Ben je er klaar voor?
Breng tijd door in sociale activiteiten gedurende het eerste jaar na de scheiding. Maak nieuwe vrienden, ga naar feestjes en bezoek veel familieleden. Dit zal je tijd geven om jezelf te leren kennen als een nieuwe zelfstandige persoonlijkheid.
Leave a Comment